AKADEMICKÝ SPOLEK PŘÁTEL PIVA

Na základě volání mnoha členů jsem se rozhodl publikovat vytvořit novou rubriku s pár recepty, ve kterých využijete pivo jako ingredienci.

GULÁŠ NA ČERNÉM PIVU

 

600 g vepřové plece, 300 g cibule, sádlo, 100 g rajského protlaku, 50 g sladké papriky,

2 dl černého piva, sůl, česnek, pepř, chilli koření, kmín, nastrouhaný tvrdý chléb.
Postup:

Na rozpálený tuk hodíme hrstičku kmínu a vzápětí nakrájenou cibuli, kterou orestujeme dozlatova (nepřipálit!). Přidáme rajský protlak a sladkou papriku. Do takto připraveného základu vložíme maso nakrájené na kostky, orestujeme, přidáme sůl, koření, česnek, podlijeme pivem a dusíme do změknutí. Měkké maso vyjmeme a základ dolijeme potřebným množstvím vody. Necháme projít varem a zahustíme strouhaným chlebem.

Bez názvu.jpg

Vepřové v karamelu


Co potřebujeme:

1. Libové vepřové maso

2. Cukr (cca 1 lžíce)

3. Cibule

4. Olej (cca 1 lžíce)

5. Sojová omáčka (cca 1 lžíce)

6. Ananasový kompot

7. Bujon nebo masox (dle chuti)

8. Máčený solamyl

9.  Pivo světlé


Postup přípravy:

Maso nakrájíme na kostky či nudličky, naložíme do směsi piva, sójovky, škrobu a oleje. Na rozpálený olej dáme cukr. Když začne karamelizovat, přidáme cibuli nakrájenou na kostky a naložené maso. , podlijeme bujónem, přidáme dle chuti sójovou omáčku a krátce opečeme. Zahustíme solymylem.
Jako příloha jsou vynikající opečené brambory se slaninou a zelenými fazolkami.
veprovevkaramelu.jpg

Hovězí roštěnky na pivě



Suroviny

    * 4 hovězí roštěnky
    * lžíce sádla
    * 1 velká cibule
    * 200 ml světlého piva
    * sůl
    * mletý černý pepř
    * tmavá jíška


Postup přípravy

Roštěnky naklepeme a naložíme asi na 4 hodiny do oleje. Potom maso vytáhneme, každý plátek z boku nařízneme, aby se nezkroutil, osolíme a okořeníme. Na horkém sádle opečeme roštěnky z obou stran, potom je vyjmeme, uložíme do tepla a na sádle orestujeme najemno nakrájenou cibuli.

Do osmažené cibule vrátíme plátky masa, podlijeme trochou piva smíchaného s vodou a do změknutí dusíme. Podle potřeby ještě podléváme pivem a roštěnky obracíme. Když je maso měkké, omáčku zahustíme hotovou tmavou jíškou. Hotové maso podáváme s dušenou rýží nebo smaženými hranolkami.

Přibližná doba přípravy 130 minut


Chlebíčky s pivní pomazánkou

Chlebíčky s pivní pomazánkou

Suroviny:
  • 100 g tvarohu
  • 100 g romaduru
  • 50 g pomazánkového másla
  • 1 cibule
  • 50 ml světlého piva
  • sůl
  • mletý pepř
  • kmín
  • chilli
  • toustový chléb

Doba přípravy: 20 minut

Postup:

Tvaroh, romadur a máslo umícháme s pivem dohladka, osolíme, okořeníme a přidáme jemně nakrájenou cibuli. Touto pomazánkou pomažeme krajíčky toustového chleba. Ozdobíme plátkem rajčete a posypeme petrželovou natí. Pomazánka je ideální i na topinky.


Vepřové koleno na pivě

Vepřové koleno na pivě

Suroviny:
  • 3 vepřová kolena
  • 500 ml černého piva (může být i řezané)
  • 15 stroužků česneku
  • 4 cibule
  • 8 lžic plnotučné hořčice
  • mletá sladká paprika
  • nové koření
  • pepř černý celý
  • bobkový list
  • kmín
  • 300 ml vody na podlití
  • instantní jíška tmavá nebo chlebová střídka na zahuštění šťávy
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • provázek
  • hořčice
  • čerstvý strouhaný křen

Doba přípravy: 90 minut

Postup:

Další pokrm, který ocení především muži. Jemné maso z vepřového kolene napěchované česnekem, které do sebe během pečení vpilo příjemně nahořklou chuť piva, nasládlou chuť cibule a vůni koření ještě nikdy nezklamalo.

1. Vepřové koleno vykostíme, kůži nakrojíme na mřížky a do masa řádně vetřeme hořčici, sůl, pepř, kmín, sladkou papriku a česnek krájený najemno. Zarolujeme a dobře svážeme provázkem.

2. Vložíme do pekáče, osolíme, okmínujeme, zasypeme hrubě krájenou cibulí, přidáme nové koření, bobkový list a celý pepř. Zalijeme pivem, zakryjeme alobalem nebo poklicí a dáme péct do trouby při 180°C na cca 1 až 1,5 hodiny. V průběhu pečení maso podléváme a přeléváme. Jakmile je maso měkké, odkryjeme alobal a maso dopékáme na barvu a dokřupava.

3. Veškerou šťávu s rozpečenou cibulí slijeme do hrnce, zredukujeme a lehce dohustíme jíškou nebo chlebovou střídkou. Podle potřeby dochutíme. Z masa odstraníme provázek.

4. Prokrojené koleno podáváme se šťávou a brambory. Doplníme hořčicí a strouhaným křenem.


Buřty na černém pivu

Suroviny:
  • 8 buřtů (lze i párky, prostě co máte právě doma)
  • 1 černé pivo (ideálně Svijanská kněžna)
  • 1 kečup
  • 1 cibule
  • česnek podle chuti
  • česnek

Doba přípravy: cca 75 min

Postup:

Buřty nařežeme na "kašpárky", vložíme do pekáče popř. zapékací mísy. Zasypeme nasekanou cibulí, česnekem, zalijeme kečupem a pivem. Takto vložíme do předehřáté trouby na cca 175°C. Buřty musí být ve směsi kompletně ponořené!

Až nám směs zhoustne, je hotovo. Podáváme s čerstvým pečivem a samozřejmě pivečkem:-).


Vepřové maso v pivní omáčce

Suroviny:
  • 600 g vepřové kýty
  • 2 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • lžička mleté papriky
  • sůl
  • nové koření
  • bobkový list
  • 300 ml světlého piva
  • paprika
  • feferonky
  • rajče
  • 4 lžíce kysané smetany
  • 1 lžíce mouky
  • česnek

Doba přípravy: 60 minut

Postup:

Maso nakrájíme na nudličky, osolíme a opečeme na oleji. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, sladkou papriku, česněk, proužky paprikového lusku a orestujeme. Rajče spaříme, oloupeme, nakrájíme a přimícháme společně s feferonkou ke směsi. Zalijeme pivem, okořeníme a dusíme pod pokličkou. Na závěr zahustíme kysanou smetanou s rozmíchanou moukou a ještě chvíli povaříme.


Králík na švestkách a černém pivu

Králík na švestkách a černém pivu

Suroviny:
  • 1 kg králičího masa
  • mrkev
  • petržel
  • kousek celeru
  • cibule
  • olej
  • 2 lžíce cukru
  • 250 ml tmavého piva
  • slanina
  • sušené švestky
  • sůl
  • citrónová šťáva
  • krajíc tvrdého chleba

Doba přípravy: 130 minut

Postup:

Maso prošpikujeme slaninou, osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme 30 minut odležet. Na tuku rozpustíme cukr, přidáme očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli a orestujeme dozlatova. Potom vše zalijeme pivem a chvíli povaříme. Do tohoto základu vložíme porce králíka a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme a šťávu zahustíme nastrouhaným krajícem tmavého chleba. Dobře povaříme a přecedíme. Do omáčky přidáme spolu s masem vypeckované švestky a ještě chvíli povaříme.


Irské hovězí v pivu

Suroviny:
  • 800 g hovězího masa
  • olej
  • cibule
  • 2 pórky
  • 2 mrkve
  • celerová nať
  • česnek
  • 250 ml vývaru
  • 150 ml tmavého piva
  • anglická slanina
  • čerstvé houby
  • 2 lžíce jíšky
  • pepř
  • sůl

Doba přípravy: 150 minut

Postup:
Masa nakrájíme na tenké plátky, které orestujeme na pánvi v rozpáleném tuku z obou stran dohněda. Potom je dáme do hrnce, na pánvi opražíme kolečka pórku, mrkve, prolisovaný česnek a celerovou nať. Přidáme k masu, přilijeme vývar a pivo, osolíme, opepříme a vaříme na mírném ohni asi hodinu a půl. Potom maso vyjmeme a vývar scedíme. Zeleninu dáme pryč a maso spolu se scezeným vývarem dáme do čistého hrnce.

Na pánvi osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli, přidáme houby a podusíme. Když se všechna voda vydusí, přidáme k masu. Vše chvíli povaříme, zahustíme jíškou a podle chuti dochutíme.

Zdroj: z www.svet-piva.cz.


Slimák na pivu (recept z Gorovy zahrádky):

 

1 půllitr s pivem (libovolné značky)

1 čerstvě posekaná zahrada

1 středně velký slimák

Uchopíme čerstvě natočené pivo, jemnýmy doušky upijeme asi 1/4l. Poté půllitr odložíme do posekané Gorovy zahrady a počkáme asi 10 min. Jestli vám Goro pivo nevypije, tak slimák na sebe nenechá dlouho čekat. Potom si s ním můžete dělat co chcete (se slimákem, ne s Gorem).

DSCN5265.JPG
foto_35_thumb.jpg
Popovický guláš

Hovězí maso přední, 1 cibule, sůl, 1 rajčatový protlak, mletý pepř, kmín, ½ l vývaru, chléb, česnek, majoránka, sladká a pálivá paprika, křen, pivo Kozel Světlý


Hovězí maso přední pokrájíme na kostky. Oloupanou a nakrájenou cibuli osmahneme dorůžova, ...

 

Hovězí maso přední pokrájíme na kostky. Oloupanou a nakrájenou cibuli osmahneme dorůžova, přidáme maso, mletý pepř, sůl, česnek a opečeme. Přidáme rajčatový protlak, orestujeme, zasypeme mletou paprikou a zalijeme vodou. Přidáme ještě kmín a dusíme doměkka. Guláš zahustíme přes cedník namočeným chlebem. Mezi prsty rozemneme majoránku a dovaříme do potřebné hustoty. Těsně před dovařením přilijeme Kozla. Guláš můžeme dle potřeby přiostřit pálivou paprikou. Přímo na talíři polijeme maso a přidáme jemně nastrouhaný křen.

Vhodné přílohy:

houskový knedlík, bramboráčky

zdroj: www.kozel.cz

98bb6a3784_63626327_o2.jpg

Na co se po příjezdu na letošní Mácháč těšíte nejvíc?

Na pizzu (0 | 0%)
Na žebírka (0 | 0%)
Na Zantibar (1 | 33%)
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one